Hukuk Fakültemizden Türkiye’de Bir İlk Daha: ARABULUCULUK HUKUK KLİNİĞİ

Mayıs 2016 itibariyle Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından desteklenen “Mülteci Hukuku Hukuk Kliniğini” projesini başarılı bir şekilde yürüten Üniversitemiz Hukuk Fakültesi, Arabuluculuk Hukuk Kliniğini faaliyete geçiren Türkiye’de ilk Hukuk Fakültesi oldu.

Arabuluculuk Hukuk Kliniği Uygulamaları ile Hukuk Fakültemizde eğitimine devam eden öğrencilerimize, adalet hizmetlerinden yeterince yararlanamayan grupların hukuki sorunlarının çözümüne katkı sağlama, yeni hukuki müesseselere ilişkin tanıtım yapma gibi danışmanlık hizmeti sunuma imkânı tanınmaktadır.

Bu kapsamda arabuluculuğun tanıtımı ve toplumda farkındalığın artırılarak uzlaşı kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı ile Hukuk Fakültemiz arasında 3 Kasım 2016 tarihinde protokol imzalanmıştı. Daha sonra 5 Aralık 2016 günü Adalet Bakanlığı’nın Strateji Geliştirme Başkanlığı ve Arabuluculuk Daire Başkanlığı temsilcilerinin katılımıyla öğrencilere yönelik olarak Arabuluculuk Hukuk Kliniği Eğitim Programı gerçekleşmişti.

Arabuluculuk Hukuk Kliniği Uygulamasıyla Ankara Adliyesinde kurulan dört standımızda gönüllü öğrencilerimiz Arabuluculuk Kliniği’nin tanıtımı gerçekleştirmektedir. Tanıtımın ardından arzu eden taraflar uyuşmazlıklarının çözümü için arabuluculuk merkezine yönlendirilmekte ve bu sayede uyuşmazlıkların dostane yöntemlerle çözümüne katkı sağlanırken mahkemelerin iş yükünün azaltılması da sağlanmaktadır.

Hukuk Kliniği Uygulamasında, Üniversitemiz Hukuk Fakültemizden Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku Kürsüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersin ERDOĞAN, Araştırma Görevlilerinden Süleyman Burak Gündoğdu, Nurbanu Erzurumlu ve Cansu Korkmaz öğrencilerimize danışmanlık hizmeti verilmektedir.